luni, 12 iunie 2017

În căutarea lui Cehov - Chers amis

Scurt-metrajul Cher amis este primul proiect de autor al lui Valeriu Andriuță, cunoscut ca actor din Corul pompierilor, Zapping, Occident, După dealuri, Bacalaureat, Afacerea Est. O cancelarie profesorală dintr-o școală basarabeană de țară. O zi de iarnă cu mult omăt și viscol. Un bulgăre de zăpadă în care se află un pietroi sparge geamul unei săli de clasă. În lipsă de altceva și așteptându-l pe director să se întoarcă de la consiliul local (unde s-a luptat pentru subvențiile ce fuseseră din nou reduse la jumătate) ca să poată începe ședința, profesorii vorbesc ba de una, ba de alta. Micile lor povești sunt adesea hazlii, dar hazul are - în subtext - un gust amar. E mai mult un haz de necaz. Necazul că, neavând cretă, profesorul de sport nu poate marca pentru elevi liniile de start și de finish, aceștia neștiind nici unde începe, nici unde se termină cursa lor întru învățătură. Necazul profesoarei de geografie care nu reușește să-și învețe elevii că Marea Neagră e în Europa, nu în Africa. Necazul profesorului de religie, exasperat de elevii basarabeni ce nu înțeleg când anume cade cu adevărat Crăciunul. Directorul îi răspunde că, fiind europeni, Crăciunul este prăznuit oficial pe stil vechi, iar acasă e liber fiecare să-l țină după cum vrea. Când vorbește despre libertatea de a fi european îl vedem cum dă niște grăunțe unui canar dintr-o colivie. În Basarabia, comentează profesorul de sport (un fel de raisonneur), limba națională e la fel de imprecisă („noi oficial nu ne-am hotărât cum se vorbește limba pe care-o vorbim”) ca și Căciunul. La ședință participă și un bătrân portar acuzat de director că sună de recreație cu cinci minute mai repede. Este mustrat și i se spune să lase Ministerul Educației să stabilească „durata orei academice”. Peste toate, în aerul cancelariei plutește tristețea dascălilor pricinuită de lipsa fondurilor pentru învățământ, într-o vreme când un fost repetent care „s-a descurcat” cel mai bine (a ajuns consilier la primărie) e posibilul sponsor al școlii. Fin psiholog și un autentic umorist, Valeriu Andriuță izbutește un admirabil film de atmosferă, cu dialoguri ce cultivă - rara avis - expresivitatea cuvântului. Suntem, parcă, în plină langoare oblomovistă, cu personaje nostalgice și blajine ce filosofează și se iluzionează cehovian. Chers amis anunță un promițător regizor de cursă lungă. 


Chers amis - un film de Valeriu Andriuță (scenariul și regia), 2017. Director de imagine: Radu Aldea. Montajul: Iulia Andriuță. În distribuție: Ion Grosu, Mariana Liurca, Vitalie Bantaș, Ecaterina Țugulea, Vica Agache, Viorica Vodă, Vanessa Andriuță. 


4 comentarii:

  1. Astept cu mare nerabdare sa vad acest film si desi nu are legatura cu postarea, apropo de Cehov si usor in contradictie cu postarile dumneavoastra care subliniaza valoarea,frumusetea si importanta crestinismului citisem recent ca Cehov si fratii sai cantau cantece religioase in biserica in copilarie si desi lumea le invidia parintii pentru asa copii evlaviosi , in momentul in care cantau ,zice el '' ne simteam ca niste mici detinuti ''. Cehov a devenit ulterior ateu......

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate că Cehov și frații săi se simțeau deținuți în biserică pentru că, în loc de cântări bisericești, cântau cântece religioase. :) Religiozitatea și pietismul amenință serios conștiința eclezială. Când scapă de sub control se întâmplă ceea ce s-a petrecut și cu Cehov...

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare bine inteleg ? totul trebuie sa vina din suflet ''constiinta ecleziala '' sau iubire de Dumnezeu si nu fortat, pietismul. Citesc cu mare placere blogul dumneavoastra , va multumesc pentru raspuns .

    RăspundețiȘtergere
  4. De bună că totul trebuie să vină din suflet. Altfel nu e decât mimetism.

    RăspundețiȘtergere