miercuri, 23 august 2017

Numai iubirea

Pentru că nimic nu este întâmplător, la fix un an de când trupul neînsuflețit al muzicianului Adrian Enescu a fost prefăcut într-un pumn de cenușă primesc în dar un cântec din 1986 pe care l-am ascultat abia acum: Numai iubirea. Muzica și orchestrația: Adrian Enescu, versurile: Lucian Avramescu. Poștașul e chiar Facebook-ul acesta pe care vrăjmașii tehnologiei îl înfierează pentru că „distruge comunicarea”, pentru că „provoacă dependență”, pentru că „sterilizează viața”. Se poate, atunci când uiți (sau nici măcar nu știi) că tot ce ține de IT este o inteligență artificială, iar dacă nu avem complexe față de inteligența noastră naturală, putem chiar să ne bucurăm de tot ceea ce îți oferă mediul on-line. Bunăoară să discuți cu oameni pe care - prin cântecele lor, de exemplu - îi știi de o viață și cu care, poate, niciodtaă n-ai fi luat legătura dacă nu exista Facebook.
Pe Sorina Moldvai am auzit-o la radio o singură dată, înainte de 1990. Era într-o duminică dimineața și, întors de la talciocul pe care, săptămână de săptămână îl vizitam cu religiozitate, aveam să ascult - la Radio București 1 (azi, Radio România Actualități) - melodia lui Adrian Enescu pe versurile lui Lucian Avramescu, Măcar o clipă. Peste aproape 30 de ani am ascultat și Doi navigatori, pe care în 1988 Adrian Enescu i-a încredințat-o lui Gabriel Cotabiță.Vocea Sorinei Moldvai mi se părea - ca și muzica și orchestrațiile lui Adrian Enescu - de pe altă planetă. Nicio legătură cu ceea ce se difuza la singurul post de radio din țară. Peste doar câteva luni de zile, Sorina Moldvai avea să plece din România pe un drum (până acum, cel puțin) fără întoarcere. Melodiile interpretate de ea pentru proiectul Bună seara, iubito au fost apoi preluate de Loredana Groza, iar rezultatul se cunoaște. La fel de bine cum se cunosc (dacă te-a preocupat problema) muzicile pe care Loredana le cânta până să-l întâlnească pe Adrian Enescu și după despărțirea de el. Dar asta-i o altă poveste.
Pentru că Sorina Moldvai mi-a îngăduit să public această melodie inedită, n-am stat pe gânduri și - cu ajutorul Mac-ului - am făcut un colaj de fotograme și imagini cu diferite tablouri în ton, cred eu, cu povestea cântecului din voce, muzică și versuri. Ce a ieșit am pus pe youtube aici.
Tablou de Bahram Hajo