sâmbătă, 18 aprilie 2015

Masca respectabilitățiiEminescu evergreen: „Şi de-aceea de-azi-nainte poţi să nu mă mai întrebi / De ce ritmul nu m-abate cu ispită de la trebi, / De ce dorm îngrămădite între galbenele file / Iambii suitori, troheii, săltăreţele dactile... / De-oi urma să scriu în versuri, teamă mi-e ca nu cumva / Oamenii din ziua de-astăzi să mă-nceap-a lăuda. / Dacă port cu uşurinţă şi cu zâmbet a lor ură, / Laudele lor desigur m-ar mâhni peste măsură.” (Scrisoarea II). 
Meandre - un film de Mircea Săucan
Mă gândesc la cinematografia românească din ultimii 60 de ani. La felul în care au fost difuzate (sau arestate, trunchiate, arse) unele filme neconvenționale, experimentale, ce nu și-au propus să facă pe placul culturnicilor și politrucilor vremii. De filmele realizate în ciuda „directivelor de Partid și de Stat” și a convențiilor epocii: Viața nu iartă, Țărmul nu are sfârșit, Duminică la ora 6, Meandre, 100 lei, Reconstituirea, Filip cel bun, Mere roșii, Dincolo de nisipuri, Nunta de piatră, Duhul aurului, Cursa, Secvențe, Casa dintre câmpuri, Duios Anastasia trecea, Concurs, Ochi de urs, Faleze de nisip, Proba de microfon, Vânătoarea de vulpi, Croaziera, Glissando, De ce trag clopotele Mitică?, Dreptate în lanțuri, Pas în doi, Fructe de pădure, Sfârșitul nopții, La capătul liniei, O lacrimă de fată, Baloane de curcubeu, Imposibila iubire, Moromeții, Iacob. Unele, ce-i drept, au ajuns (de cele mai multe ori trunchiat sau cu secvențe adiționale, arbitrar filmate) în sălile de cinema și chiar la TV. Altele sunt încă inedite chiar și în România. Dar niciunul din acestea (plus o serie de remarcabile filme documentare sau de animație realizate în anii 50-80) nu a fost lăudat și difuzat așa cum au fost filmele „de public” despre „epopeea națională”, sau cele de aventuri cu haiduci sau comisari sau comediile fără umor sau așa-zisele filme politice (adică explicit și apăsat politice) despre „facerea lumii noi”. Și-mi spun că fiecare din ei – Iulian Mihu, Manole Marcus, Mircea Săucan, Lucian Pintilie, Dan Pița, Alexandru Tatos, Mircea Veroiu, Stere Gulea, Dinu Tănase, Iosif Demian – ar fi avut motive să fie „mâhniți peste măsură” de eventualele laude venite din partea „oamenilor din ziua de azi” pentru filmele lor de atunci. Iar acest „azi” este veșnic. În privința „azi”-ului mai recent (post 1990, când cenzura ideologică a fost înlocuită de cenzura economică), filme ca Balanța, O vară de neuitat, Prea târziu, După-amiaza unui torționar, Niki & Flo, Terminus paradis, filmele regizorilor de după 2000 (Marfa și banii, Occident, Moartea domnului Lăzărescu, 432, După dealuri, A fost sau nu a fost, Medalia de onoare, Toată lumea din familia noastră, Poziția copilului, Aferim) n-au avut nici ele o soartă mai bună. La ele se adaugă o serie de scurt-metraje de excepție. Li s-a reproșat „mizerabilismul” sau „minimalismul” (de parcă România ar fi un imens Beverly Hills) ori – în unele cazuri – „anti-românismul” și chiar o atitudine „anti-creștină”, „anti-Biserică”. Și, evident, de gudurare față de „globalizare”, față de Europa și, în general, față de „acel Apus”. 
După dealuri - un film de Cristian Mungiu
Filmele numite mai sus au fost și sunt – din diverse motive – controversate. Răceala cu care au fost și sunt primite „acasă” nu avea cum să nu producă amărăciune celor care le-au gândit și regizat. Un exemplu e reacția lui Alexandru Tatos față de receptarea, acasă, a filmului său Duios Anastasia trecea (1980), foarte bine primit de critică în lumea mare: „M-a durut – chiar dacă m-am aşteptat ca filmul să fie controversat, pentru că este mai greu accesibil – că la mine acasă Anastasia a fost primit cu un soi de indiferenţă. E drept, aici abundă capodoperele, dar totuşi am impreisa că n-am fost înţeles (iar uneori nici n-a existat dorinţa de înţelegere). Nimic nu te doare mai tare decât atunci când nu eşti înţeles.” 
Aferim! - un film de Radu Jude
Ne întoarcem la Eminescu. E dureroasă indiferența, răceala, lipsa dorinței de a înțelege sau răstălmăcirea. Dar câți – inclusiv din cei familiarizați cu mediul cinematografic – sunt pregătiți să înțeleagă filmul „precum este”? Iar dacă pregătire nu e, nimic nu e. Şi-atunci ritmul, ispita, somnul iambilor suitori, al troheilor și al săltăreţelor dactile sunt de înțeles. „Laudele lor”, dacă ar veni, ar trebui să-i „mâhnească peste măsură” pe autorii care s-au încăpățânat să se caute, să devină și să fie ei înșiși. Și să incomodeze, să irite, să scandalizeze pe cei care preferă acalmia, clișeele și masca respectabilității.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu