duminică, 6 septembrie 2015

Când „Adevărul” spune adevărul: 4 dvd-uri cu filme de Andrei Tarkovski



Pentru o dată, foaia „Adevărul” spune adevărul. Și ce adevăr! Hieroglife ale adevărului absolut - patru ipostaze ale unei opere cinematografice nepereche: Călăuza, Oglinda, Copilăria lui Ivan, Andrei Rubliov. Filme care îl „storc” pe spectator, îl „obligă” să vină la ele, să-și depășească limitele și comoditatea, să înțeleagă – dacă vrea, dacă poate – că citirea lor presupune știința de a trece dincolo de „calul troian” numit science fiction sau film biografic sau film de război sau film istoric. Dar ce bucurie îl așteaptă dacă reușește să se învingă! Pentru că filmele lui AndreiTarkovski sunt asemenea cu apa vie care te vindecă de sete. În cazul spectatorului de cinema, vindecarea se numește eliberare de clișee, de (nevoia de) „poveste”, de „genurile cinematografice”, de urâciunea pustiirii. După ce am văzut, întâia oară, Călăuza, am avut sentimentul că mai mult de atât nu se poate. Exact așa am simțit după lectura lui Dostoievski. Dar celelalte mari filme, capodoperele cinematografice, marii regizori? Sunt, fiecare, căutători mai mult sau mai puțin consecvenți idealurilor cu care au pornit la drum (Tarkovski a rămas cineast până în pânzele albe), mai mult sau mai puțin interesați să se „obiectiveze”, mai mult sau mai puțin ideologizanți (ori sentimentaliști) în „subiectivismul” lor, mai mult sau mai puțin interesați să sculpteze - cu mijloacele filmului - în timp. Mai mult sau mai puțin conștienți că el, regizorul, este cel care trebuie să slujească Filmului, Artei, nu invers.
În fiecare luni din luna septembrie, patru filme de Andrei Tarkovski cu Ziarul „Adevărul”. Șa chioșcurile de ziare, o oază de adevăr într-un deșert al derizoriului: integrame, reviste de can-can, tabloide, best seller-uri ș.a.m.d.
Pe DVD cu ziarul „Adevărul” - septembrie 2015

Un comentariu:

  1. Nu ma declar o cinefila...mai degraba este fiul meu de 15 ani cinefil declarat...ramane de vazut...daca o sa mearga in directia pe care si-o doreste , zice el, de a deveni regizor...insa pentru asta nu cred ca este suficient sa fii doar cinefil...Insa ce mi-a placut intr-un articolo pe care l-am citit, un citat din Tarkovski "ca un film bun e acela dupa a carui vizionare iti vine sa te rogi"...eu as merge mai departe si as spune...ca o muzica buna este aceea pe care dupa ce ai ascultat-o iti vine sa te rogi...Mi s-a parut frumoasa aceasta zicere.

    RăspundețiȘtergere